"Pádis olyan, mintha egy kicsit az enyém lenne"

Beküldve: .

Beszélgetés Jobbágy Ilonával
pb032098.jpgJobbágy Ilona, vagyis „Icanéni" a nagyváradi hotelek világának meghatározó alakja. Vezetett hotelt a Félix-fürdőn és a belvárosban és kedvességével, vérbeli vendéglátói habitusával a legmagasabb rangú vendégeinek szívébe is belopta magát. Pályájáról, a bihar megyei turizmusban, vendéglátóiparban szerzett tapasztalatairól nagyváradi otthonában beszélgettünk.

 

- Mit jelentett az Ön számára a Bihar megyei és nagyváradi hotelek igazgatói pozíciója?
- Mindig nagyon nagy szeretettel vezettem a hoteleket és a vendéglátóegységeket. Ugyanakkor a kezdetben irodában dolgoztam. Eleinte a régi ONT- (Nemzeti Turisztikai Iroda) és OJT (Megyei Turisztikai Iroda) pénzügyi, gazdasági részlegén dolgoztam, majd osztályvezető lettem. Egy váratlan fordulat révén a Félix fürdői Lotus vendéglő vezetésével bíztak meg. Egy hónap után rájöttem, hogy ez a nekem való munka. Három év múlva az Astoria szálló és vendéglő vezetésével bíztak meg, amit tizenöt éven keresztül láttam el. Nagyon nehéz körülmények közt kellett vezetni akkoriban az intézményt én mégis szerettem, mert kihívást jelentett és nagyon szeretek emberekkel dolgozni. A személyzet azt mondta, hogy nagyon szigorú vagyok a munkát illetően, de a magánéletben mindenkinek igyekeztem segíteni. 92-ben egy újabb fordulat állt elő: a családom Magyarországra költözött ezért úgy döntöttem, hogy én is elhagyom az országot, de ezt a lépést mégsem tettem meg, amit egyáltalán nem bánok sőt... Ekkor a Crisul szálloda, majd később a Bihoreana vendéglő igazgatója lettem.

- Mi a véleménye, a bihar megyei turizmus jövőjéről?
- Ez egy csodálatos térség. Itt minden adottság megvan ahhoz, hogy virágzó turizmus lehessen. Csak az emberek mentalitása kell15.jpg megváltozzon. Sajnos még mindig ott tartunk, hogy sok vendéglátós azt hiszi, hogy a turista van őérte és nem ő a turistáért. Pedig nekünk kell mindent megtenni a turisták megelégedésére. Ha valakit messzemenően kiszolgálunk, hogy úgy érezze, mintha otthon lenne, az legközelebb is el fog jönni. Ezt a mentalitást kellene elterjeszteni. Hatalmas dolgokat lehetne megvalósítani Bihar megyében és nem csak a hegyvidéki régiókban. Gondolok itt Tamásira vagy Tenkére a csodálatos gyógyvízükkel, vagy a Félix fürdő lehetőségeire. Egy másik probléma, hogy a vendéglátósok nagy része képzetlen. Szerintem igenis el kell végezni egy iskolát, mert nem lehet egyik napról a másikra elsajátítani ennek a mesterségnek a fortélyait. Ha valaki felkészülten és szeretettel végzi ezt a mesterséget, az ragyogóan meg tud élni a turizmusból.

- Milyen feltételekre van szükség egy térség turizmusának fellendítéséhez?
- Mindenek előtt megfelelő infrastruktúrára van szükség. Az utak rendbetétele a legfontosabb. Már most elkezdték a munkálatokat, de állítólag a jövő évtől például a Pádisra vezető utat is aszfaltosítják. Ez óriásit fog lendíteni a térség turizmusán. Így is rengeteg magyar turista érkezik Pádisra, én csak csodálkoztam a nyáron, hogy milyen drága autókkal mennek fel és nem sajnálják őket.
- A térségben egy jelentős, ha nem a legjelentősebb romániai turisztikai projekt készül. Mit kell tudni erről a vállalkozásról?
Active Image- Sok nem oda illő, sokszor ízléstelen épületet húztak fel az elmúlt években engedély nélkül. De most van egy átfogó projekt, ami rendelkezik az összes engedéllyel. Ennek keretében sípályák épülnek Pádison, hotelekkel és panziókkal a hozzájuk tartozó teljes infrastruktúrával együtt. Én láttam a terveket és a makettet és csak azt mondhatom, hogy csodálatos lesz. Lehet, hogy bihariként hazahúz a szívem, de szerintem szebb lesz, mint Brassó Pojána. Az építkezés 2008-ban kezdődik el és várhatóan 2010-ig tart. Első lépésként le kell bontani azt a sok engedély nélkül épített tákolmányt. Lesznek több száz férőhelyes szállodák és kisebb motelek, de mindet úgy tervezték, hogy beilleszkedjenek a környezetükbe. A tervek szerint a sípályák már a jövő évben üzemelnének. Épp itt az ideje, hogy hasznosítsuk ezt a csodálatos környezetet. Pádis szeretetét a testvérem oltotta belém és a családunkba. Sajnos ő már nincs közöttünk, de rengetegszer vitt el minket és sok jegyzetet készített a térségről. Pádis nekem olyan, mintha egy kicsit az enyém lenne.
Pásztai András