Rézhegység

Beküldve: .

A Réz-hegység (románul Munții Plopiș) az Erdélyi-középhegység, vagy más néven Erdélyi-szigethegység északnyugati részén fekszik, a Bihar-hegység egyik északnyugati oldalága, mely Szilágy- és Bihar megye határán húzódik a Szilágyság és a Sebes-Körös között északról délkelet felé.


Fekvése


rezhegyseg-solyomkopestesA Réz-hegység északi mellékágai a Berettyó és a Kraszna völgyébe nyúlnak le. Keleten a Csucsa és Perje közötti 669 méter magasságú Plopis-hágó választja el a Meszes-hegységtől, délen a Sebes-Körös, nyugat felé a hegység mindinkább alacsonyodó kiágazásai Szalárd és Nagyvárad határáig húzódnak.


Földrajza


A Bihar- és Szilágy megye határán húzódó hegység lapos tetői és hátai sehol sem érik el a tengerszint feletti 1000 méteres magasságot. Legmagasabb csúcsai a 918 méter magasságú Magura és ezt követi az Almácska-tető a 882 méteres magasságával.
A hegység felszíne meglehetősen lapos, központi részének lapos tetői és hátai egy kréta-kori tönkfelszín maradványai. Letarolt, hullámos felszínének rossz lefolyású, sekély mélyedéseiben lápok bújnak meg. A felszínt helyenként több tíz méter vastagságú mállási réteg borítja, keletkezésének valószínű ideje az óharmadidőszak lehetett.
A hét-nyolcszáz méter magasra emelt triász kori rétegek sekély, tálszerű mélyedéseibe beszivárgó vizek változatos karsztformákat alakítottak ki. A felszíne alatt összegyűlt víz részben a Sebes-Körös vízrendszeréhez kapcsolódó Seredos-völgyi karsztforrás felé áramlik, részben pedig a Berettyó forrásait táplálja.
A Réz-hegység féloldalasan kiemelt rögvonulata észak felé dől, ezért a hegység hosszabb és nagyobb vízhozamú vízfolyásai mint például a Bisztra és a Gyepes-patak ugyancsak a Berettyót táplálják.
A Réz-hegység legalacsonyabb peremét Valkóváralja mellett, a Várhegy alatti völgyben töri át az itt még alig pataknyi Berettyó folyó. Itt a meredek hegyoldalak közé szorított vízfolyásnak hegyipatak jellege van.

(a Wikipedia nyomán)