Nagyvárad

Beküldve: .

Nagyvárad - a Pece-parti Párizs : 10 km-re a magyar-román határtól

Ez a távolság, jobban mondva közelség mindig is meghatározta a város identitását, kultúráját és közéletét. Nagyvárad, Románia nyugati kapuja a Hegyköz dombjai alatt, 126 m tengerszint feletti magasságon terül el a Sebes Körös két partján. A várost átszeli az E60-as út, Románia egyik legfontosabb útvonala, amely összeköti Budapestet, Kolozsvárral, Marosvásárhellyel, Brassóval és Bukaresttel. Az Erdélyi-szigethegységbe Magyarország irányából Nagyváradon keresztül vezet az egyik legfontosabb útvonal. Aki teheti mindenképpen álljon meg egy kis városnézésre Nagyvárad városában.

A nagyváradi Polgármesteri HivatalNagyvárad Bihar megye közigazgatási központja, a közelében fog elhaladni a tervezett észak-erdélyi autópálya is. Nagyvárad híres hévizeiről, melyeket 2100-3000 m mélyről hoznak a felszínre a gyógyulni, kikapcsolódni vágyó turisták számára, de hasznosítják a lakások és üvegházak fűtésére is. Nagyvárad az utóbbi években hatalmas fejlődésnek indult, gombamód nőnek ki a földből a gyönyörű paloták, bevásárlóközpontok, ipar-telepek, az utóbbi évtizedekben egyetemi központ lett. Nagyvárad főutcája és főtere megújult és a nagyváradi történelmi épületek felújítása is folyamatos.


Nagyvárad megalapítása Szent László király nevéhez fűződik és a 11. századra nyúlik vissza. A város egy ötágú csillag alakú vár köré épült, az idők folyamán magába olvasztotta a környező kisebb településeket is. A nagyváradi várat a közelmúltban felújították. Többször is átsöpörtek Nagyváradon a történelem viharai, de mindig újjáépült, korának kulturális és egyházi központja maradt. A 19. században az Alföld egyik legtekintélyesebb városává fejlődött. Kossuth Lajos a magyar Birminghamnek nevezte Váradot, Ady Endre pedig Pece-parti Párizsként emlegette. A magyar irodalom nagyjai közül igen sokan megfordultak Nagyváradon: Krúdy Gyula, Juhász Gyula, Babits Mihály, Nagy Endre, Balázs Béla, Dutka Ákos, Tabéry Géza… de ez igaz a színjátszásra, festészetre, zenére is. Nagyvárad ma is sokszínű kultúrával rendelkezik, számtalan fesztiválnak ad otthont…
 

Nagyváradi színház

Szecesszió, barokk, eklektika… Nagyvárad történelmi városközpontjában sétálva számtalan építészeti remekműben gyönyörködhet az idelátogató. Sétálóutcáját színes szökőkutak díszítik, kőszínháza, mely egyaránt otthont ad a román és magyar tagozatnak, 1900-ban épült. A város közterein elhelyezett szobrok (Szacsvay, Ady, Szent László, József Attila…) Nagyvárad történelmi és kulturális múltjának sokszínűségéről árulkodnak.

Nagyvárad Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, mint helyi szerv 1870-ben alakult meg. A 2002-es népszámlálási adatok szerint Nagyvárad lakossága 206614 fő, amiből 66% román, 28% magyar , 6% pedig egyéb nemzetiségű. 2007 január elseje óta Románia is az Európai Unió tagja, így lényegesen könnyebb lett a határátkelés a két ország között.

Megközelithetőség:

- Repülővel. A Nagyváradi Nemzetközi repülétér több nemzetközi járatot fogad.

- Nemzetközi vasúti járatokon, melyek megteremtik a kapcsolatot Európa nagyobb városaival, fővárosaival

- Gépkocsival az E60-as európai főútvonalon

 

További információk Nagyváradról: 0036-70-2095799

 

 

Nagyvárad
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További információk Nagyváradról: 0036-70-2095799
 
Nagyváradi szálláshely: Posticum