Dukrét Géza

A turizmus 1989 után

1990 novemberében dr. Tövissi József értesített, hogy Kolozsváron megalakult a Kárpát Turista Egyesület, melynek célja a száz éve alakult EKE hagyományainak folytatása.
1991. május 11-12 között Gyergyószárhegyen tartották meg, a nagy múltú Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) centenáriumát és egyben újjáalakulási ünnepségét. Nagyváradról 15-en mentünk el a centenáriumi ünnepségre: Méder Árpád, Méder Livia, Dukrét Géza, Dukrét Aranka, Borbély Gábor, Borbély Katalin, Péter I. Zoltán, Péter Emilia, Venczel Márton, Venczel Ilona, Sófalvi István, Dimény Áron, Dimény Ilona, Balogh Éva, ifj. Balogh Éva.
Hazatérve a centenáriumi újraalakulásról, 1991. május 24-én 65 alapító taggal megalakítottuk az EKE Bihar Megyei Osztályát. Az alapító tagok legnagyobb része régi turistákból állott, akik közül sokan a még egyedüli turista egyesület, a Tempo Club tagjai voltak. Megválasztották az elnökséget: elnök: Dukrét Géza, alelnök: Méder Árpád, ifjúsági alelnök: Makai Zoltán. A választások után, a jelenlevők egyhangúlag megszavazták, hogy a Bihar Megyei EKE a kolozsvári törvényesen bejegyzett Erdélyi Kárpát Egyesület fiókjaként működjék.
A létszám gyorsan nőtt. Egy éven belül elérte a kétszáz főt, 1993-ban meghaladta a háromszázat, 1994-ben elértük a négyszáz főt. 1995-től csökken a létszám: október 10-én 292 fizető, több mint ötven nem fizető és nyolc tiszteletbeli tagunk volt. Ezután újra emelkedik a létszám 1998. január 31-én 312 tagunk volt, amelyből 127 diák, 17 egyetemista, 92 dolgozó, 73 nyugdíjas, 3 munkanélküli. 1999. január 30-án 280 tagunk volt, de többen nem fizetik a tagsági díjat. 2001. januárjában 166 tag, 2005. januárjában 169 tag volt: 24 diák, 47 dolgozó és 98 nyugdíjas. A létszám stabilizálódott.
Turista szakosztály lévén, egyik legfontosabb tevékenységünk kirándulások, túrák szervezése, melyek zömében gyalogtúrák, un. bakancsos túrák, barlangi túrák, honismereti jellegű kirándulások, zömében autóbusszal, az utóbbi időben mind több külföldi úttal, de voltak téli sítúrák, biciklitúrák és számos munkatúra, melyek keretében újrajeleztük a Révi-szoros turista útjait, s továbbá is karban tartjuk.


(Regisztrált felhasználóink a teljes dokumentumot letölthetik .pdf formátumban a Felhasználói menü Letölthető dokumentumok menüpontja alól.)