A révi Zichy-barlang

Beküldve: .

Tartalomjegyzék
A révi Zichy-barlang
Népi Turisztikai Egyesület
Tervek és tettek
Lenne olyan váradi vagy Bihar megyei természetbarát, aki legalább egyszer ne látta volna a révi Zichy-cseppkőbarlangot vagy a híres szakadékvölgyet? Ezt én nem tudom elhinni, mert közel van, mert gyönyörű, mert vonattal - olcsón - megközelíthető, mert ezt feltétlenül látni kell, látni illik.
Révi barlang
Felfedezése óta a barlangot folyamatosan kutatják. Feltárt szakasza 960 méter: a bejárattól 710 méterre van az első szifontó (ahol a mennyezet beleér a vízbe). Kessler Hubert híres magyar barlangkutató ezt a szifontavat 1943-ban legyőzte, elsőként túljutott rajta, és felfedezett egy 250 méteres szűzjáratot, csodálatos mészkőképződményekkel. De itt egy másik szifon állta útját, melyen már nem lehetett áthatolni, olyan mélyen ereszkedik a mennyezet a tóba. Hiába próbálkoztak a későbbiekben a váradi barlangász-búvárok is, itt nem sikerült továbbjutniuk.
A 20. század elejétől ismert, hogy a tízfalusi karsztfennsíkon van egy -Handl Károlyról elnevezett - víznyelő barlang. A két barlang bejárata közötti légvonalbeli távolság mintegy 4050 méter. A kolozsvári barlangkutatóknak 1936-ban sikerült vízfestéssel bebizonyítaniuk, hogy a Handl-barlangban el-tűnő víz a révi Zichy-barlangban tör elő. Ez a kapcsolat már 60 évvel ezelőtt izgalomba hozta a barlangászokat, mert ha sikerült volna megoldani a barlangrendszer átjárhatóságát, a révi Zichy-barlang, nagyságát és hozzáférhetőségét illetően, világhírre emelkedett volna.