Tanácsok az Erdélyi-szigethegységben túrázóknak

Beküldve: .

 

Felszerelés:

Az Erdélyi-szigethegység túráihoz alapvető felszerelés: bakancs, esőköpeny, térkép és iránytű. Hosszabb gyalogtúrákra mindenképp kényelmes hátizsákot vigyenek, amiben legyen száraz váltóruha, elemlámpa, vízhatlan tasakban gyufa és ásványvíz vagy forrásvíz a folyadékpótlásra. Semmit ne vigyenek kézben! (lehet, hogy egyes szakaszokon kapaszkodni kell)

 

Turistautak:

Általában az Erdélyi-szigethegység túraútvonalai a nagy szintkülönbségek miatt jó erőnlétet kívánnak meg, de választhatóak kevésbé fárasztó, sőt bármely korosztálynak ajánlható útvonalak is. Indulás előtt alaposan tájékozódjanak az útvonal minőségéről, hosszáról, nehézségi fokáról.

Részletes adataink az Erdélyi-szigethegység túraútjairól a következő linkeken találhatóak:

Galbena

A távolságértékek itt teljesen más jelentést kapnak, mint a síkságon. Például egy 10 km-es táv a szintkülönbségek miatt akár 5-6 órát is igénybe vehet. A feltételek pontos ismeretében induljanak útnak, hogy az est beállta előtt elérjék a célállomást. Az Erdélyi-szigethegység völgyeiben nyáron is korán sötétedik és fokozódik az eltévedés veszélye!

További információkért írjanak a Fórumunkra!

A jelzett turistautak általában nem igényelnek felszerelést vagy mászótechnikát, de akinek tériszonya van, egyes útvonalakon inkább ne induljon el!
(A Turistautak menüpontunk alatt az egyes túraútvonalak nehézségi fokát is ellenőrizhetik.)

Mindig jelezzék a szállásadójuknál (sátorozás esetében szomszédaiknál) az aznapi választott útvonalat.
A csapat mindig maradjon együtt. Mindig a leggyengébb fizikai teljesítőképességű társukhoz igazítsák a tempót. Senki ne maradjon le és ne térjen le a jelzett ösvényről! Eltévedés esetén hívják a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálatot a 112-es központi vagy a 0040-725-826-668-as mobilszámon.

 

Csapadék:

Az Erdélyi-szigethegységben nagyon gyakoriak az esőzések. A csapadékmennyiség átlagosan 1200 - 1400 mm közötti. Ezért mindig legyen nálunk esőköpeny, (ha lehet) vízhatlan nadrág és száraz váltóruha!

Barlangtúrák esetén különösen fontos az időjárás figyelése. Az özönvízszerű esőzések miatt ugyanis hamar megnő a barlangi vízszint, amely egyes esetekben elzárhatja a bejáratot. (lásd Mátyás Vilmos erre vonatkozó figyelmeztetését az Iránytű -> Bihar-hegység menüpontunk alatt)

 

Sátorozás:

Kizárólag az arra kijelölt helyeken verjenek sátort - lehetőleg 10-20 méterre a patakoktól, tavaktól!  Sajnos jelenleg elég kevés kemping, sátorozó hely van. Indulás előtt tájékozódjanak!

 

Tűzgyújtás:

Tüzet csak arra kijelölt helyen gyújtsanak, lehetőleg már előzőleg is tűzgyújtásra használt helyeken.  A sok kiégett tűzhely elcsúfítja a környezetet és szennyezi a talajt. Az ökológiára egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek Romániában. A szemetelőket komoly pénzbírsággal büntetik. Amit felviszünk a hegyre azt hozzuk is le onnan!