Az Erdélyi-szigethegység turistaútjairól

 

Pádis  Biharfüred   Rév-Sonkolyos  Királyerdő

 

Általános tudnivalók:

Az Erdélyi-szigethegység turistaútjain a Romániában szabványos három színnel (vörös, sárga, kék) és négy formával (sáv, kereszt, háromszög, pont) találkozhatunk kövekre, fákra, vagy oszlopokra festve. A pont általában körutat jelöl, a sáv hosszú, tájegységeken átívelő túrautakat jelez, a háromszög kilátókhoz, látványosságokhoz vezető utakra vezet, a kereszt pedig átkötő, összekötő (rövidítő) útvonalakara jelent. (Romániában a magyarországi jelekkel ellentétben nincs zöld jelzés és néha, az erdei/fakitermelési jelzések is összekeverhetőek a túraútvonal jeleivel. Kivétel a piros pont fehér és piros kerettel, amely kitérőt, látványossághoz vezető letérőt jelent.)

A romániai túra-távok és -szintkülönbségek jelentősen különböznek a magyarországiaktól. Az Erdélyi-szigethegységben könnyen előfordulhat, hogy egy rosszul kiszámolt túra közben ránk esteledik, ami alaposan megnehezíti a tájékozódást és a túraútvonalról való lejutást. Ezért senki ne induljon el alapos tájékozódás/felkészülés nélkül. (Az útvonalak távolságait és szintkülönbség-értékeit könnyen ellenőrízheti lapunkon - a Turistautautak menüpont alatt kiválasztva a megfelelő térséget és túraútvonalat.)

Vigyázat!: Az Erdélyi-szigethegység turistaútvonalain kitáblázott időértékek csak gyakorlott túrázók számára teljesíthetőek! A táblákra kiírt időértékekre (Útvonal időtartama - ?h) 20-40 percet (hosszabb útvonal esetén akár 60 percet is) rá kell számítani a távolság, a túrán résztvevők felkészültsége és erőnléte függvényében! (Mindig a leggyengébb társuk teljesítőképességét vegyék alapul.)

Túrára indulók figyelmébe:
► Mindig jelezzék a szállásadójuknál az aznapi választott útvonalat.
► Soha ne térjenek le a jelzett útvonalakról.
► Ha bajba kerültek azonnal értesítsék a Bihar megyei Hegyi- és Barlangi Mentő Szolgálatot a 112-es telefonszámon:

Ha eltévedtek és nincs mobiltelefon-jel, keressenek a telefonáláshoz megfelelő pontot (akár egy-két méteres szintkülönbség is elegendő lehet). Ha nem sikerült értesíteni a mentőegységeket, induljanak el a patak folyásirányának megfelelően a legközelebbi völgyön lefelé (általában a völgyek panzióhoz, vagy településhez vezetnek).

Vigyenek magukkal lehetőleg új nyomtatott túratérképeket! A GPS-rendszerek, nem mindig megbízhatóak, az Erdélyi-szigethegység egyes részein csak egy-két műhold nyomkövető rendszere fogható és néhány, zárt szurdokvölgyben a mobiltelefonok sem működnek! A hagyományos térképek alapján a legközelebbi lakott települést könnyen el lehet érni.

A régebbi térképek is használhatóak, de - tapasztalataink szerint - a DIMAP-térképei a legfrissebbek és legpontosabbak.

Az alábbi turistautak térképeit - saját használatra - letöltheti  a gombra kattintva.
 
(Regisztrált felhasználóink számára a térképek nagyméretű formátumban is letölthetőek a Felhasználói Menü - Letölthető Túratérképek menüpontja alól.)
 

► Pádisi turistautak

► Biharfüredi turistautak

► Rév-Sonkolyosi turistautak

Királyerdő turistaútjai