Száraz völgy- és Rossz völgy kanyon

Beküldve: .

Az Extrém Partizánok túrabeszámolója

Barátom, az augusztus első hétvégi, ausztriai ferrátázásnak az adrenalinjában fürödve és én, a júliusi közös Oselu kanyon meghódításának élményeitől felfűtve, elhatároztuk, hogy a Bihar hegység két egymáshoz közel található kanyonját „megpartizánkodjuk".

szarazvolgy04

Aranyosfő-katlan

Beküldve: .

Az Aranyosfő-katlan barlangjainak megközelítése
(Az alábbi útleírásért köszönet a www.pizolit.hu csapatának)

Felsőgirda (Gîrda de Sus) főterén, a templommal szemben észak felé indul egy betonút, mely egy patakvölgyben vezet felfelé. Körülbelül 1 km után a völgy ketté válik, itt jobbra fordulunk, s mindaddig követjük az utat (kb. újabb 1 km), míg meg nem pillantunk balra a patak túloldalán egy hatalmas barlangszájat.

Tél a tavaszban - március idusán Felsőgirdán

Beküldve: .

Kincses László túrabeszámolója - 2010. március 15.
aranyos12
Az Ördöngös- és a Száraz-völgy találkozása

Idén még nem voltunk a Szigethegységben, mindig közbejött valami. Most aztán elhatároztuk, lesz, ami lesz, ha kis jegesmedvék potyognak az égből, akkor is megyünk.
Soha nem szoktam így előre eltervezni egy-egy kirándulást, de most két dolog is erre késztetett. A feleségem szombaton és vasárnap is dolgozott, így csak a hétfő maradt, a másik pedig titkon reménykedtem, hátha összefutunk Jankuly Imre csapatával a Bihar csúcson.

Téli kalandok az Aranyos-völgyében

Beküldve: .

Kincses László „szösszenete"
Nyakunkon a tavasz!
Nálunk már olvad a hó, vagy nincs is, tavaszias szellő csap az arcunkba, ha kimegyünk a friss levegőre.
A természet kedvelő embereknek ilyenkor már pezseg a vérük. A horgászok rendbe szedik a botjaikat, a folyók vízállását kísérik nagy figyelemmel vagy épp az elmúlt szezonból megmaradt etetőanyagokat és csalikat szelektálják. Ez az általános dolog, persze rengeteg horgász és természetjáró is akad, aki nem tölti tétlenül a téli napokat sem. Több fórumon értekezhetünk a téli események kapcsán is. Most azonban, ahogy nyílik az idő a túrázási kedv is egyre jobban előtérbe kerül.

Image001

Az Aranyosfői jégbarlang (Scarisoara)

Beküldve: .

Eötvös Loránd

Eötvös Loránd

"Az érdek, melylyel a természet bámulatos tüneményeit kísérjük, szorosan összefügg azon élvezettel, melyet azoknak átélése nyujt. Azt hiszem, hogy az utóbbi évtizedben oly általánossá vált utazási vágy, még nagyobb mérvben a természettudományok népszerü elterjedésének, mint a közlekedési eszközök tökéletesedésének eredménye. Feladatomnak e szerint csak úgy vélek eleget tehetni, ha a scarisorai jégbarlang leírása elé annak elméletét csatolom."

Felsőgirda község leírása

Beküldve: .

Felsőgirda

Felsőgirda az Erdélyi Szigethegység központi völgyében az Aranyos folyó felső szakaszán található a Vértop hágó és sípálya valamint Románia legnagyobb jégbarlangja a Scarisoara közelében. Felsőgirda a Szigethegység legmagasabb vonulata a Bihar hegység lábainál fekszik. A hegyvonulat legmagasabb csúcsa a Nagy-Bihar (Curcubata Mare) 1849 méter.