Havas-krókuszos Május 1 az Erdélyi-szigethegységben

Beküldve: .

Szatmári Zsolt túrabeszámolója
 
Május elseje!
Szabadság, jó idő, sőt kánikula! Hirtelen sikerült összehozni egy kis túrát Biharfüred környékére, hurrá!! Konkrét cél??
Irány fel a Mező-havas 1625 méteres csúcsára, krókuszt és havat, no meg szép kilátást csodálni!

Sikerült is rengeteg virágot látni, szerintem még jó pár napig lesznek, találtunk havat is, helyenként 40-50 cm-es vastagságban, de szerencsére olyan tömör állapotban, hogy simán lehetett a tetején menni. Bő két órás úttal kényelmesen felértünk a csúcsra, ahol ebédeltünk és pihentünk, miközben élveztük a csodás kilátást.  Egyébként jó szokásunkhoz híven, gyönyörű időt fogtunk ki, ragyogó napsütéssel és +18 - 22 'C-os kellemes hőmérséklettel. A közutakat folyamatosan kátyúzzák, javítják, minket ez most Tenke és Bélfenyér közt érintett, valamint közvetlen Belényes után a Biharfüredre vezető út elején. 

Láttuk az új "piknik törvény" hatásait, már a Borzi szorostól kezdve, de különösen a Bondoraszó után felfelé vezető út mellett - nem túlzás - de tucatjával sütöttek-főztek, sátoroztak, lakókocsiztak a rendszámokból ítélve környékbeli kirándulók.... Ezzel természetesen senkit sem szeretnék erre buzdítani, csak leírom a látottakat. Biharfüreden is sokan voltak, a Csodaforrástól 100-200 méteren belül ismét nagyszámú piknikezőt láttunk. Viszont azután már szépen fogyott a létszám, feljebb már a következő hat órában alig több mint tíz fővel találkoztunk.