Krókusz virágzás és hótaposás a Mező-havas környékén

Beküldve: .

szatmarizsolt05
 
A hirtelen jött és tartós április végi felmelegedéssel elszállni látszottak a május elejei krókusz néző túránk reményei... Valószínűleg lekéstünk róla. Mindenesetre természetesen elindultunk szombaton, hiszen virágok nélkül is szép a táj, de azért persze velük lenne az igazi, no meg ha lenne egy kis hó még mutatóba.
Az utak nagyjából a szokásos minőségűek voltak, de Tenke és Borz között sok a kátyú, sok a felmarás, gondolom előbb-utóbb befoltozzák a lyukakat. Szombat van, szép az idő, de alig van forgalom az utakon. Ahogy közeledünk a hegyekhez már látszik, havat még találunk az biztos, és ha van még hó, akkor krókusz is lesz. Szuper!
Biharfüredre felérve jó levegő és kellemes +20'c-os hőmérséklet fogad minket. Nagy csend van, embert is alig látni.
Fel a bakancsot, már aki abba jött, és irány az egyik kedvenc Bihari csúcsunk a Mező-havas! Jó tempóban haladunk, virág és hó sehol... De aztán 1400 méter felett az árnyékosabb helyeken megjelennek a virágok és a hófoltok.
Amikor már a Mező-havas oldalába érünk, mindenütt viszonylag nagy és szép krókusz mezőket látunk és itt-ott még térdig érő havat is taposunk. Bakancsosok előnyben! Mindenki fotózza az éppen neki tetsző témákat, virágot, havat, panorámát stb.-t. Van mindenből szerencsére. Aztán jöhet az ebéd a Mező-havas éppenséggel még valóban havas csúcsán.
Innen gyorsan "átszaladunk" a Kis-havasra, élvezzük a panorámát és a jó időt.

Nem sokat bambulunk, sajnos kicsit rövidre szabott az időnk, kis pihenő, irány vissza Biharfüredre és onnan már meg sem állunk hazáig, egy "húzásra" megtesszük a 150 km.-t.

Szatmári ZsoltTovábbi fotók
szatmarizsolt02

szatmarizsolt01

szatmarizsolt04

szatmarizsolt03