Háromkirályok vízesés

Beküldve: .

Hogyan jutunk el a Háromkirályok vízeséshez?


haromkiralyok-informacios-tablaBoga telep bejárati hídjától az üdülőfalu belseje felé haladva, kb. 1 km séta után érjük el a jobbra lévő első útleágazást. Itt jobbra fordulunk, átkelünk a kis hídon, és a balra ívelő úton megyünk tovább. Mostantól a bal oldalunkon van a Boga patak.
Nagyjából egy kilométert kell ezen az úton megtennünk, mielőtt ráfordulunk a vízeséshez vezető útra. Elhaladunk a szeméttelep mellet, majd megnyugtató távolságban találunk egy kis kerekes kutat, ahol egy kis vödör segítségével megtölthetjük a kulacsainkat. Tovább sétálva hamarosan meglátjuk a jobbról érkező Bulbuci-patakkal, amelyik a Háromkirályok vízesést táplálja. Mi még tovább megyünk kb. 250 métert az eddigi utunkon.

VIDEÓ: http://padis.hu/videok.html

A falu utolsó házait elhagyva hamarosan találkozunk a jobbról hegyesszögben érkező szekérúttal.
Amennyiben egyenesen sétálnánk tovább, 700 méter séta után eljutnánk a környék népszerű kirándulóhelyéhez, a Schmidl-vízeséshez.
A Háromkirályok-vízeséshez azonban jobbra fordulunk a szekérútra, és ezen teszünk meg nagyjából egy kilométert, ami azonban már nem séta, hanem túra.
A szekérút kisvártatva keresztezi a patakot, amin mi is átkelünk.
Innen a nagy szelíd, széles szurdok oldalában lévő ösvényen haladunk tovább felfelé, úgy hogy a patak mindig a bal oldalunkon legyen.
Az ösvény két alkalommal is meredeken kapaszkodik felfelé, ami nem tériszonyos, de esőben, vagy eső után veszélyesen csúszós.
Ilyen időben vagy ne induljunk el, vagy vigyünk magunkkal botot és kötelet a biztonság kedvéért!
A 600 méteren lévő szekérúti bejárattól, a szurdok oldalán 770 méterre kapaszkodva megpillantjuk a Háromkirályok-vízesés legalsó, leglátványosabb tagját: a 20 méter magasságból lezuhanó Boldizsárt.
A vízesés melletti vízmosásban felfelé haladva, tériszonyosoknak nem ajánlott környezetben zuhog a másik két napkeleti bölcsről elnevezett vízesés: Gáspár és Menyhért.
A vízmosásból kikapaszkodva szekérutat találunk, amelyen jobbra fordulva eljuthatunk a Boga telep fölötti Csonka-kőröl elnevezett csodás panorámájú meredek sziklavonulatra, illetve ezt elkerülve a jobbra tartó jelzésen visszakapaszkodhatunk a faluba.
Amennyiben nem térünk le egyik jelzés irányába sem a traktorútról, akkor a Boga-telepről Pádisra-fennsíkra vezető szerpentin utolsó házait elhagyó harmadik hajtűkanyarnál bukkanunk ki a műútra.
Az internetes túratérkép a Bulbuci-patakról és a környékéről rendkívül pontatlan, elnagyolt.
A vízesés fölött a patak nem arról jön, mint a térkép mutatja.
Bánjunk vele óvatosan! A Dimap papírtérkép rendben van.
 
 
Jády Lucián