Körösrévtől Vársonkolyosig a Királyerdőben

Beküldve: .

Egri Ferenc túraleírása

"A dikciózásnak leginkább itt van helye, hol két oldalról meredek sziklafalak néznek le reánk s a hegyoldalból kijövő patak csevegése, a májusi madárdal annyira föllelkesíti az embert ... de ne engem éltessenek az urak, hanem magasztalják a természetet, amely ily remek alkotásokat hoz létre",- mondta Czárán Gyula, amikor 1903. május 1-én, kis ünnepség keretein belül átadta a révieknek és az EKE képviseletében megjelent Szádeczky Kardos Gyulának és 25 fős kolozsvári hallgatói csapatának a gróf Zichy Ödön engedélyével elkészült Rév-Sonkolyos turista utat. Akkor még nem tudták, hogy a vízesést tápláló kis patak titkát csak novemberben fogják teljesen felfedni, amikor Handl Károly, ausztriából elszármazott vasúti pályafelvigyázó, észrevételei alapján Czárán kirobbantotta az addig ismeretlen révi Zichy-barlang bejáratát, utat nyitva ezáltal a barlang felfedezésének és a Sebes Körös szorosának turisztikai fellendülésének is. Mindezekről az eseményekről következetesen számolt be a nagyváradi Szabadság-ban (politikai napilap) az ünnepség házigazdája dr. Veress István, révi református lelkész.

3 HandlVeressCzaran

Királyerdő - Kisbelényesi hegycsoport

Beküldve: .

Szatmári Zsolt túrabeszámolója

Mivel még sosem jártunk a Királyerdő /Pădurea Craiului/ hegységben, kaptunk az alkalmon, mert egy túratársunk épp oda szervezett egy kis felderítő utat. Nem sok felkészülés-tervezgetés előzte meg a túrát, ami később kicsit vissza is ütött...
 
2012.09.29.
Indulás Békéscsabáról autóval. Hárman leszünk + egy kutya. Az út jónak mondható, kilenc óra körül már kint is vagyunk Mézgeden /Meziad/, egész pontosan a barlang előtti parkolóban. Ott is hagyjuk az autót egy éjszakára. Elindulunk a kék és piros háromszög jelzésű úton a Lesi tó irányába. Konkrét célunk a Bulz-kő /Piatra Bulzului/ nagyjából 800 méteren, és aztán tovább a Nyers-kő /Piatra Acră 954m./ alatti rét /Lunca Acră/ irányába, ahol a térség legnagyobb polje képződménye található /Acre Polje/ itt fogunk sátorozni nagyjából 900 méteres magasságban.

Esküllőtől Körösrévig a Királyerdőben

Beküldve: .

Az idei Szilágyi István (1941– 1997) emléktúra

Egri Ferenc túraleírása
Az Erdélyi-szigethegység részeként, a Királyerdő-hegységet (Mţii Pădurea Craiului) nem a legnagyobb, a legnehezebb hanem a legszebb, legszelídebb és legváltozatosabb jelzőkkel illetném. Az eltelt évek tapasztalata mondatja, hogy ilyen gazdag és zsúfolt tárháza a karsztjelenségeknek kevés helyen fordul elő. Személy szerint ezt a királyi helyet egy hatalmas, érett, lyukacsos sajthoz hasonlítanám, mert a töbröktől és víznyelőktől hemzsegő karsztfennsíkokról egész patakok tűnnek el a mélyben, szebbnél-szebb buggyanókban és vízöntő-barlangokban törve ismét a felszínre, esetenként újra eltűnve és újra felbukkanva. Ehhez hasonló jelenségeket felölelő, jelzetlen útvonallal ismerkedhetnek meg az alábbiakban.

A révi Zichy-cseppkőbarlang

Beküldve: .

Czárán Gyula

Aki a magyar államvasutak vonalán a révi szoros közt robogva, a kocsi ablakából gyönyörködik az átelleni sziklafalon leömlő Máv-esés kedves képében, - nem is gondolná, mily kemény, nagy munkát végzett ez a szelíden alázuhogó kis patakocska mindjárt ott kissé hátrább a hegy sziklaméhében. Mert semmi más, egyedül ő alkotta a nevezetessé vált barlangot: s ezen folynak habjai most végig, hogy annak továbbépítésén, bár észrevétlen, de biztosan haladó munkával folyton dolgozzanak. Lehet, hogy e munkáját a sziklatömegnek valami repedése előkészíté, vagy megkönnyíté, de a vízvájta tunnel karakterét a barlang alsó részének képe mutatja félreismerhetetlenül: ez alsó, földszinti rész hosszú alagutat képez, melyben a patak vetette meg ágyát.

 Körösrév

Révi vízesés