Czárán Gyula Felső körútja, a Kataraktália

Beküldve: .

(a Rézbányai vízi játékok gyöngyfüzére)
 
„Rézbánya természeti nevezetességei három nagy körútba vannak összefoglalva. Mindegyik egy teljes nyári napot, s legkésőbb reggel öt órai elindulást kíván; de nagyobbrészt lóháton tehetők meg, s nem mondhatók tehát nagyon fárasztóknak. Az Alsó körút főleg földalatti látványosságokat mutat be; a Felső körút Rézbánya gyönyörű vízeséseit tárja fel; míg a Középső körút vegyesen vízeséseket s barlangokat fűz egy csoportba – szép kilátási pontokkal mind a három dicsekedhetvén." (Czárán Gyula: Kalauz)
 
2 MenyaszonyfatyolEFE 4187

Nagy Aranyos, Nagy Bihar és egyéb ínyencségek

Beküldve: .

Szatmári Zsolt túrabeszámolója (2012.06.22.)
 

Tavaly óta dédelgetett álmunk vált valóra, amikor pénteken délután elindultunk a Romániai Aranyos /Ariesul Mare/ völgybe. Két autó - nyolc ember, így ideális hosszabb távon. Itt kell megemlítenem, hogy ez a túra nem jött volna létre, ha nincs két kedves kollégám-túratársam-barátom, akik a kis csapat szállítását megoldották! Köszönet érte Anikónak és Lajosnak /Lacinak is/ !! Gyuláról 4 óra alatt -170km.- kényelmesen kiértünk, simán megtaláltuk a szállásunkat Felsőgirda /Gârda de Sus/ közelében. A közutak minősége végig megfelelő volt. Szállásunk a Dig panzióban volt, mellyel elégedettek voltunk valamint a két vacsorával is amit náluk fogyasztottunk. Az időjárás is kegyeibe fogadni látszott minket, úgyhogy minden rendben indult.

Kalandos Nagy-Bihar-túra március idusán

Írta: Pásztai András Beküldve: .

 
Szikrázó napsütésben gyülekeztek az idei Nagy-Bihar túra résztvevői 2012 március 15.-én az új Vértopi sípálya tövében. A Nagy-Bihar túra immár harmadik alkalommal került megrendezésre a forradalom és szabadságharc évfordulóján. Az összesen kb-65-70 fő, - amelyből csak a Csabai Bihargók csapatából mintegy 20-an voltak jelen – szervezetten, rutinosan készülődött a túrához. Még Barnabás, az airedale-terrier is fegyelmezetten várta az indulást.

A csoport egyik része előre indult az új sípályák tövében vezető ösvényen, míg mi, a többiek a kényelmesebb megoldást választva úgy döntöttünk kipróbáljuk az új felvonókat, ezzel is „megspórolva” kb. 200 m. szintet az 1000-ből. A vértop-i új sípályákon az idei szezonban állították üzembe a 4 üléses felvonókat. Aznapi első vendégekként toporogtunk a zárt vezérlőszoba előtt, mire megjelent az üzemeltető személyzet. Elsőre furcsának tűnhetett, hogy a felvonók háttal indulnak a menetiránynak, de, amint beültünk nem bántuk meg, hogy nem vártuk meg a fordított széksorokat. Ahogy emelkedtünk - háttal a pályának - sorra tűntek fel előttünk a Királyerdő hegység, a Vlegyásza és a Gyalui havasok vonulatainak csúcsai. Csak a látvány kedvéért is érdemes felülni a felvonóra (ahogy sokan ezt is teszik) hiszen a 6 lejes viteldíj a visszaút árát is tartalmazza.
 

Ünnepi tiszteletadás a havasokban

Beküldve: .

2010. március 15 a Biharban

3marc15

Idén első alkalommal került megrendezésre az „ünnepi" Bihar csúcs meghódítása.
Az ötlet annak a véletlennek köszönhető, hogy a forradalom és szabadságharc éve (1848-49), és a Bihar csúcs magassága (1848,5 m), igen csak egybeesik. Maros, Békés és nem utolsó sorban Bihar megyéből gyűltek össze a résztvevők.
Nagy elszántsággal vágtunk neki Belényesből a Csabai Bihargók csapatával. Egészen a szerpentinig szépen haladt a karaván, ám a hegyen egyre jobban a hó lett az úr. A szgk.-ra sikerült felrakni a hóláncot, ám a mikrobusz „kinőtte", így azt vontatni kellett a helyszínig. Ez időben is sokat jelentett, de vezetni sem volt könnyű ilyen körülmények között.

Évnyitó túra a Bihar-hegységben

Beküldve: .

Borostyán TZ Túra Klub - Fenyős Zoltán túrabeszámolója
Tavaly márciusban próbáltunk meg először felmászni téli körülmények között az Erdélyi-szigethegység legmagasabb pontjára, a Nagy-Bihar 1849 m-es csúcsára. Igen zord időjárási körülmények fogadtak, így ~500 m szintemelkedés után, a Visszhangos-kő környékén közös döntés alapján visszafordultunk. Még abban az évben, november elején Zolcsival félig őszi, félig téli hangulatban végigjártuk az utat egy napsütéses, de elég hideg napon. A téli Nagy-Bihar viszont még "adósságunk" maradt.

nagy-bihar1
Előző téli túránk alkalmával a gerinc környékén combig süllyedtünk a hóban