Nagy Aranyos, Nagy Bihar és egyéb ínyencségek

Beküldve: .

Szatmári Zsolt túrabeszámolója (2012.06.22.)
 

Tavaly óta dédelgetett álmunk vált valóra, amikor pénteken délután elindultunk a Romániai Aranyos /Ariesul Mare/ völgybe. Két autó - nyolc ember, így ideális hosszabb távon. Itt kell megemlítenem, hogy ez a túra nem jött volna létre, ha nincs két kedves kollégám-túratársam-barátom, akik a kis csapat szállítását megoldották! Köszönet érte Anikónak és Lajosnak /Lacinak is/ !! Gyuláról 4 óra alatt -170km.- kényelmesen kiértünk, simán megtaláltuk a szállásunkat Felsőgirda /Gârda de Sus/ közelében. A közutak minősége végig megfelelő volt. Szállásunk a Dig panzióban volt, mellyel elégedettek voltunk valamint a két vacsorával is amit náluk fogyasztottunk. Az időjárás is kegyeibe fogadni látszott minket, úgyhogy minden rendben indult.


2012.06.23.
Reggeli után csúcstámadás, irány a Nagy Bihar /Cucurbăta Mare/ amely 1849 méterrel magasodik ki az őt körülvevő gyönyörűséges hegységből. A reggel is csodaszép idővel és fényekkel köszönt ránk.
Úgy döntöttem, hogy most nem az ismertebb piros jelzésen a Bihar hágó felől megyünk fel, hanem az Aranyos felől a kéken indulunk. Mi végig a csúcsra vezető makadám úton mentünk, mert a kb. félúton leágazó rövidítés ösvényét a viharok és az erdészeti munkák meglehetősen tönkre tették.
Bő négyórás meneteléssel fel is értünk. Közben beborult, kiderült, felhők jöttek-mentek, de minden ideális volt a túrára így is. Fent a csúcson ebédeltünk, pihentünk és persze élveztük a kilátást. Egy jó órás pihenő után ugyanazon az úton ahol feljöttünk, visszaindultunk az autóhoz. Egyetlen turistával sem találkoztunk egész nap. Este hatra le is értünk a panzióba ahol már várt ránk a jól megérdemelt vacsoránk és egy forró fürdő.2012.06.24.
Indulunk haza, de előtte még megnézzük az Aranyosfői jégbarlangot /Ghetarul Scărisoara/, és az odavezető útra is kíváncsi vagyok amely az Ördöngös /Cheile Ordancuşii/ szorosban vezet végig. A jégbarlanghoz autóval könnyen feljutottunk és a 10 órás nyitásnál /nálunk 9 !/ már be is mentünk, szerencsére, mert aztán már jöttek a csoportok. A barlang látogatásához érdemes beöltözni, mert a nyári átlaghőmérséklete +1'c míg télen -7'c is lehet. Két rövid leírás a szorosról és a barlangról:
Az Ördöngös-szoros komplex természetvédelmi terület, amely egyike Románia legszűkebb szorosainak (bizonyos helyeken alig 4-6 méter a szélessége). Hossza 4 km és a sok látnivaló egy igazi festői tájjá áll össze. Felsőgirda (Gârda de Sus) község területén található, 1,5 km-re a falu központjától. A szoros sziklafalait felépítő mészkő 70 barlangot rejt magában.

szatmarizs201206005
Ezek közül a János kapuja -Poarta lui Ionele- barlang, természetvédelmi terület, de mint turisztikai úti cél is jelentős. A barlang a szoros első szakaszában jött létre. Szembetűnik hatalmas bejárata (érdemes meglátogatni csak ezért a gigantikus kapujáért is), melynek magassága meghaladja a 15 métert. Ezt egy 60 méteres látogatható szakasz követi. A Szkerisórai-jégbarlang napjainkban szpeológiai (barlangászattani) természetvédelmi terület. Románia legnagyobb jégbarlangja 1165m-es magasságban helyezkedik el. Teljes hossza 720 méter, mélysége pedig 105 méter. Hírnevét a benne kialakult jégtömbnek köszönheti, melynek vastagsága néhol meghaladja a 37 métert, de legvékonyabb részei is 26 méteresek. A több mint 3000 évnél öregebb jég területe 5500 m2. Innen a Bihar hágó /Şaua Vartop/ felé vettük az irányt, mert már várt minket a Rozsdás árok /Groapa Ruginoasa/-szakadék-kinek hogy tetszik.
 
 
Egy rövid leírás róla: Ez a hatalmas árok, melyet a víz ereje vájt ki a vörös, ibolyakék és sárga homokkőben, egyedi képződmény. Az erőteljes erózió eredményeként jött létre ez a 600 méter átmérőjű és több mint 100 méter mély szakadék. Ez a folyamat napjainkban is folytatódik tovább mélyítve az árkot. Például 80 évvel ezelőtti térképeken vízmosásként volt bejelölve.
 

Hát ez is szuper látványosság és a piros sáv jelzésen, amely a 75-ös út egyik éles kanyarjában kiépített parkolóból indul, kb. 50 perc alatt kényelmesen felértünk a 77 éves édesapámmal és láthatóan valamit a pólója alatt rejtegető-áldott állapotban levő- túratársunkkal.
És végül ez a nap is ragyogóan szép napsütéssel, kellemes meleggel -az Alföldön már kánikulával- telt el. Mindegyikőnk pozitív élményekkel gazdagodva tért haza, abban a reményben, hogy még az ősszel visszatérünk az Erdélyi-szigethegység valamelyik szép részére.


Üdvözlettel:
Szatmári Zsolt
 
szatmarizs201206004