Olvasóink írták

Beküldve: .

A kiskoh-i Medve-barlang


Medve barlangAz Erdélyi-szigethegység egyik leglátogatottabb turistacélpontja a Belényestől alig 20 km.-re található Medve barlang. Az 1980-ban megnyitott s azóta méltán európai hírű cseppkőbarlang évente 200.000 érdeklődőt vonz. Lapunk olvasója, az okányi Kincses László már „hazajár” az Erdélyi-szigethegységbe. Az elmúlt hónapban épp a Medve-barlangban járt és tapasztalatait élvezetes úti beszámoló formájában megosztotta velünk. Írását az alábbiakban közöljük.
 

A kiskoh-i Medve-barlang


Ez a kis kitérő túra azoknak ajánlott, akik már kint tartózkodnak a hegyekben és sok-sok megtett meredek kilométerrel a vádlijaikban egy kissé könnyedebb sétával szeretnék orvosolni magukat a következő kihívások előtt. Ajánlani szeretném viszont ezt a látványosságot azoknak is, akik a határ közelében laknak, hiszen egy másik szintén könnyed programmal együtt belefér, akár a szombati szabadnapjukba is. Én legutóbb egy osztálykirándulás keretében kerestem fel ezt a helyet, mint alkalmi utaskísérő.
A megközelítés két irányból célszerű, az egyik a méhkeréki határátkelőn át, Salonta-Tinca-Holod, felől Belényes (Beius) irányába, valamint Biharkeresztes, Nagyvárad felől szintén Belényes irányába a Déva-i főúton. Úgy hallottam, a nagyváradi körgyűrűt most szélesítik, ezért itt lehetnek esetleges forgalmi dugók. Miután sikeresen elérkeztünk Belényesre (Beius) az újonnan telepített forgalomirányító lámpákat követve ne térjünk el balra Biharfüred (Stina de Vale) felé, hanem haladjunk kissé jobbra Vaskohsziklás (Stei) felé. Néhány kilométeren keresztül beleszippantva a tömény pörkölt komló illatába elhagyjuk a kékre festett sörgyárat, majd egy tábla mutatja számunkra Kisszedresnél (Sudrigiu) a helyes utat. Itt kell balra fordulnunk. Aki hozzászokott a jó utakhoz, az vegyen vissza egy kicsit a tempóból, előző este üljön le a számítógép elé és valamelyik autóversenyzős program segítségével gyakorolja be a szlalomozást, mert ezen a mintegy hat kilométeres szakaszon szüksége lesz eme gyakorlatok elsajátítására az igencsak kátyús útszakaszok miatt. Megúszván a tengelytörést egy kereszteződéshez érkezünk, amely egy román nyelvű tábla segítségével útbaigazít bennünket. A tábla szövege csak románul van kiírva, de a medve neve a latinból eredeztethető ezért az Ursa név egyértelmű lehet számunkra még ha csak a Dr. Bubóból az Ursula nevű asszisztensre asszociálunk is. Miután megtaláltuk ezt a lekötő utat más dolgunk már nincs csak menni addig, amíg egy nagy parkolóhoz érkezünk. Itt fogunk találkozni egy kedves úriemberrel, aki egy lei fejében készségesen átad számunkra egy cetlit, amely a parkolóhely használatára jogosít bennünket. Az autónk elhagyása előtt vegyünk magunkhoz némi lei-t valamint egy melegebb felsőruházatot és induljunk el a barlang felé.
Nem muszáj mindent megvásárolni az árusoktól, akik mindenféle portékájukat szeretnénk ránk sózni a mintegy ötszáz méternyi bazársoron, ahol fellelhető a kis medve, a nagy medve, valamint mindenféle medve és egyéb hasznavehetetlen csecsebecsék is. Jó hír viszont, hogy az egészséges táplálkozást követő honfitársaink mindenféle bio-termékben is válogathatnak pl: kecskesajt, füstölt szalonna, áfonyalekvár, helyi készítésű lángos, stb….stb..
A bazársoron átkelve megmásszuk a 130 lépcsőfokot és máris a barlang áruházjellegű kiépített bejáratánál találjuk magunkat.
 

A barlang csak csoportosan látogatható idegenvezető segítségével. Számítsunk arra, hogy 50-60 fős csoportok mehetnek csak be és nem biztos, hogy mi is beférünk és lehet, hogy egy órácskát gyönyörködnünk kell a fenséges panorámában, amely a bejárati teraszról tárulkozik elénk. Az áruházszerű bejáraton belépve válthatjuk meg a belépőjegyeinket, amely fejenként 10 lei-be kerül, ha fényképezni is szeretnénk akkor masinánként 15 lei-t kell leperkászni. Én nem vettem fényképező jegyet (5 fotót sikerült csinálnom, míg lefüleltek). A barlangba, mint már említettem csak szervezetten lehet bejutni. Egy túravezető román nyelven ismertető jellegű előadásokat tart, de ha odafigyelünk és egy kicsi nyelvérzékünk van főleg a latin nyelvek tekintetében, akkor mi is kihámozhatunk belőle sok számunkra is értékelhető információt.
 

A barlang teljesen kiépített, a bejárat közelében szétszórt medvecsontok mellett haladunk el, majd beton járdákon és hidakon átkelve rengeteg cseppkőképződményben gyönyörködhetünk. A cseppkövek színvilágát az őket alkotó karsztvíz ásványi anyag tartalma teszi szemkápráztatóan sokszínűvé számunkra. Itt láthatjuk, hogy a vas színezi vörössé, vagy a réz teszi zöldessé, az évmilliók által gyarapodó csüngő, vagy éppen növekvő köveket. A barlang egy elkerített részben végződik, ahol egy elpusztult barlangi medve csontváza látható teljes épségben. Innen még folytatódik tovább is a járat, de csak a kutatók számára, mi itt visszafordulunk és egy másik útvonalon haladva gyönyörködve a cseppkövekben jutunk ismét a felszínre. Visszaérve a parkolóhoz több étterem várja a túrázókat, mi a fiammal az egyikbe betérve megkóstoltuk a helyi specialitást a miccs húst, amely körettel együtt 15 lei-be került az általunk választott panzióban, de mint mindenhol itt is lehet alkudni, így mi 10-et fizettünk érte. Lehet, hogy még olcsóbban is megúszhattuk volna, de most nem a bolhapiacra mentünk és egyébként sem erősségem az alkudozás.
A barlangból jövet érdemes megállni Kiskoh község skanzen jellegű múzeumánál, itt jelképes összegért megcsodálhatjuk a régmúlt idők feledésbe merült eszközeit, szerszámait, használati tárgyait és mindent, amit mi civilizált emberek már nem ismerünk, vagy elfelejtettünk. Egy arrogáns úriember a múzeum gazdája, de azért fogjunk meg mindent, próbáljuk ki mi lehetett a funkciójuk a rejtelmes eszközöknek, mielőtt a fentebb említett úriember a kezünkre csap.
A több napra érkezőket várja vissza Pádis, de aki csak egy napra érkezik, annak is belefér még a nap hátralevő részébe egy kis látványosság a Boga-völgyében. Én az Oselu- vízesést, vagy a Háromkirályok-vízesést ajánlanám még megtekinteni, mivel mindegyik üdvözítő látvány és egy kis könnyed sétával megtekinthető.
Kincses László