Barlangok és exo-karszt jelenségek

Beküldve: .

Az Erdélyi-szigethegység legfőbb látnivalói: Barlangok és exo-karszt jelenségek
 
Szamosbazár (Izvoarele Somesului Cald) A Szamosbazár a Bihar kirándulóhelyeinek fejedelme, csak két pont versenyezhet vele, a Csodavár és a Galbinária. Mint valami bazárban összesűrítve (innen ered a Czárán-féle elnevezés), úgy látható itt a Szamos forrásvidékén mindenféle természeti különlegesség. Nagyszabású barlang felső világítással és földalatti patakkal, szűk sziklaszakadékok, sziklabálványok, hatalmas szirtfalak szédítő kilátópontokkal. Van itt fenyvesliget, cseppkőbarlang, jéghideg forrás, dübörgő, sebes vizű patak, szédítő kilátó és minden szép és jó ,ami a természetjáró számára elképzelhető.
 
Oncsásza (Onceasa) Parkszerű ligetekkel fedett medence. Érdekességei: Oncsászai csontbarlang - a mélységből párás hideg levegő száll kifelé az alacsony, de széles kapunyíláson át. A földön elszórva ősállatcsontok hevernek; Alul cseppkőbarlang - gazdag cseppkődíszítés; Visszhangos kő (Piatra graitoare) Hódolina Feneketlen tó (Taul fara fund) - lefolyás nélküli lápos terület.


Boga (Bulz): Pádistól nyugatra és északnyugatra található vad terület. Érdekességei: (igen nehezen megközelíthető helyek): Három király vízesés (Cascada Bulbuci), Osel-szakadék, Behemót fürdője, Bogavár (Ceţătea Boghii); Kereszthegy (Dealul Crucii), "Baj-ország", Bohodei sziklavára, Nagy-Phaeton-vízesés. Igen veszélyes, sok szakadékot, de sok szép vízesést rejtő vidék. A mozgás sokszor sziklamászó előképzettséget igényel.Legszebb pontja vadsága folytán a Bohodei patakjának alsó végén lévő 80 m magas Nagy-Phaeton-vízesés, ami sajnos igen nehezen megközelíthető, némi kárpótlást nyújt, hogy a vízesés valamelyest látható a Mezőhavasról.


Csodavár (Ceţătile Ponorului) Nem csak az Erdélyi-szigethegység, hanem egész Közép-Európa egyik legnagyobb és leglátványosabb karsztegyüttese.


Galbinária Czárán által felfedezett (és elnevezett) vidék a Galbina forrásvidéke. Legizgalmasabb része a Galbina-kőköz (Cheia Galbenei). Vízesések, eltünő-előbukkanó patak, vad sziklák. Kalandos túra.


Aranyos forrásvidéke Az Ördöngös- és Száraz-Őr-völgy között egy lefolyástalan karsztfennsík húzódik meg, amely sokban hasonlít a Pádisi-fennsíkra, bár annál kisebb és kevéssé tagolt - ennek ellenére sokféle érdekes karsztjelenséget találhatunk itt. Ezek közül a legismertebb a Szkerisórai-jégbarlang.