A Medve-barlang

Beküldve: .

medvecsontok.jpgA Medve-barlang Románia leghíresebb és leglátogatottabb cseppkőbarlangja és az Erdélyi-szigethegységben, Kiskoh település mellett található. 1975-ben a helyi márványbányánál elvégzett rutinrobbantás nyomán egy üreg nyílt a sziklatalapzatban. Curta Traian, robbantómester volt az első ember, aki lemerészkedett a mélybe.

 

cseppkovek

Ő láthatta először Románia és a kelet-európai régió cseppkövekben leggazdagabb barlangját. A barlang a nevét egy furcsa, medvét formázó cseppkőalakzatról kapta, ugyanakkor ebben a barlangban találták meg a húszezer évvel ezelőtt élt barlangi medve (Ursus Spelaeus) egyik példányának teljes épségben megmaradt csontvázát. A teljes barlangi medve csontváz az egész világon ritkaság.

 

A Medve-barlangban talált több tucat barlangi medve csontvázból a kutatók arra következtetnek, hogy a vadállatok lakhelyéül szolgáló barlang bejárata beszakadt és a bennrekedt állatok éhen pusztultak. A Medve barlangot kiépítve és elektromos világítással ellátva 1980-ban adták át a nagyközönség számára. Az év minden szakában és bármilyen korosztály számára látogatható. A kiépített szakasz hossza 843 méter. A Medve barlang, aktív, alsó szakaszában tudományos barlangkutatás folyik.

A Medve barlang nyitvatartása:

Hétfő: Zárva
Kedd-Vasárnap: 10-17 óra
 
Jegyárak:
Felnőtt: 20 Lej
Gyermek: 10 Lej
Fényképezés: 15 Lej
Filmezés: 25 Lej

 

Szálláshelyünk a Medve barlang mellett:

Popasul Ursilor (Medvék pihenője)

Hegyek KirálynőjeKategória : Panzió
Típus : erdélyi szálláshely (3 margarétás)
Megye : Bihar
Település : Kiskoh
Helyek száma : 38
Hálószoba : 13

Ár: 130 Lei / 2 ágyas szoba